Onze missie & visie
Onze visie van het onderwijs is: ‘Wij gaan samen met jou op expeditie naar de toekomst’.
Met onze visie hebben we het over de toekomst waar de leerlingen voor werken. Onze missie is dan ook om als school leerlingen hierbij te helpen en ze zo goed mogelijk voor te bereiden op de toekomst en maatschappij. Dit doen wij echt als team. De leerlingen horen natuurlijk ook bij dat team, om de missie te kunnen behalen. Samen staan we sterk en hopen wij dat de leerlingen zich zo vrij voelen, dat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. We willen graag samen met de leerlingen en ouders van de leerlingen, op expeditie naar de toekomst. Zo behalen we doelen voor zowel op school, als buiten school.
Vrije school
Onze school, de Robinson, staat bekend als een vrije school. Wellicht heeft u al eerder gehoord van het concept ‘de vrije school’ of misschien nog helemaal niet. Een vrije school is gebaseerd op ‘persoonsvorming’. Wij willen dat iedere leerling zich op elk vlak van zijn persoonlijkheid kan ontwikkelen. Dit doen wij door elke leerling zoveel mogelijk vrijheid daarin te geven. Daarom dat wij naast standaardvakken, zoveel mogelijk doen met verschillende projecten en creatieve vakken. Als vrije school staat hoofd, hart en handen centraal. Hoofd staat voor een helder denkvermogen, hart staat voor een evenwichtig gevoelsleven en handen staan voor wilskrachtig handelen.


Vakken
​
Onze school heeft een vakkenpakket dat bestaat uit:
Rekenen
Taal
Spelling
Gym
Muziek
Handvaardigheid
Techniek
Projecten (geschiedenis, natuurkunde en aardrijkskunde)
Omdat we centraal staan als een ‘’vrije school’’ willen we zo min mogelijk met standaard methodes werken. Alleen rekenen, taal en spelling worden via een standaard methode gegeven door de leerkracht. Op school hebben wij een professionele muziekdocent en handvaardigheid docent. Voor het vak techniek kan de vaste leerkracht met de klas naar een apart lokaal. Hier worden allerlei proefjes gedaan en technische opdrachten uitgevoerd. Als laatst werken wij ook met verschillende projecten. Aan die projecten zitten de vakken geschiedenis, natuurkunde en aardrijkskunde gekoppeld. Denk bij deze projecten aan samenwerkingen tussen verschillende groepen, onderzoeken en excursies.
Maatschappij
We leven in 2032 en in onze maatschappij zijn we nu ontzettend veel bezig met techniek en klimaat/natuur. Wij als school willen zoveel mogelijk mee leven met de maatschappij. Hierbij staat bij onze school voornamelijk het maatschappelijke onderdeel klimaat/natuur centraal. Wij vinden het belangrijk dat onze leerlingen zich goed kunnen richten op de toekomst en zo goed mogelijk in de maatschappij terecht komen. Het klimaat en de natuur zijn grote onderwerpen, waar de hele wereld mee te maken heeft. Zo ook onze leerlingen. Op onze school leren we ze dus om te gaan met het klimaat en de natuur. Techniek komt ook voor een groot deel aanbod. Zo hebben we tafels die verstelbaar zijn en omhoog kunnen. In ieder lokaal staat een digibord. Deze werkt op de stroom van onze zonnepanelen. Ons gebouw heeft niet alleen zonnepanelen, maar ook veel groen qua planten en struiken en veel ramen, zodat er veel licht naar binnen valt. Zo werken wij als school mee aan de grote onderwerpen van de maatschappij.
Didactiek
Als je naar het didactische vlak kijkt in onze school, zijn we ontzettend bezig met de vakken die niet standaard gegeven worden. Hiermee willen we de leerlingen zoveel mogelijk motiveren. De leerkrachten willen het beste uit de leerlingen krijgen en doen dit door hun meest creatieve manieren van lesgeven te gebruiken. Denk aan het vak rekenen. Dit is een vak wat wordt gegeven met een standaard methode. Onze leerkrachten proberen aan deze methode af en toe een draai te geven waardoor de les bewegend wordt bijvoorbeeld. Denk aan rentafels, de leerlingen moeten joggen en ondertussen de tafels opnoemen. Ook hebben wij een aantal professionele docenten die de leerlingen zoveel mogelijk motiveren tijdens hun vakken. Als team hebben wij om de 2 weken een gesprek met elkaar en delen wij onze ideeën over het creatief bezig zijn met de vakken die worden gegeven op onze school. In de school zijn er veel afgezonderde plekken, zo motiveren we de leerlingen het onderwijs te volgen door zelfstandig bezig te zijn met hun eigen ontwikkeling. Ook kunnen zij deze ruimtes gebruiken om samen te werken en daarin hun ontwikkeling samen verder ontwikkelen.
Pedagogiek
Als school is het onze taak om de leerling veilig te laten voelen. Daarom is het team erg gefocust op de pedagogische kant. Elke 3 maand hebben wij gesprekken met de leerlingen over hun huidige situatie. Hoe gaat het met ze? Voelen ze zich nog oké in de klas? De leerkrachten nemen echt de tijd hiervoor. De leerlingen moeten voelen dat ze alles kwijt kunnen aan hun leerkracht of een andere docent. Veiligheid in de klas en op school is erg belangrijk. Ook is dat van belang voor het goed ontwikkelen van jezelf.